Dieta przy grypie jelitowej

Grypa jelitowa, popularnie zwana także grypą żołądkową, należy do chorób, które przeważnie atakują nas niespodziewanie. Często dolegliwości ze strony układu pokarmowego są bardzo silne i niełatwo jest powrócić do formy sprzed choroby. Zatem co powinniśmy jeść podczas grypy żołądkowej?

Jak (nie)zarazić się grypą żołądkową

Należy mieć świadomość, że grypą żołądkową jest bardzo łatwo się zarazić. Najczęściej możemy zachorować przebywając z chorą osobą w jednym pomieszczeniu, ponieważ rotawirusy, które są odpowiedzialne za powstawanie tej choroby, przenoszą się drogą kropelkową. Jednak nie jest to jedyny możliwy sposób, w jaki możemy zachorować. Powinniśmy pamiętać, iż często do zarażenia się grypą jelitową dochodzi poprzez drogę pokarmową. W tym przypadku powinniśmy pamiętać szczególnie o dokładnym umyciu rąk przed jedzeniem. Również należy zwracać szczególną uwagę na czystość naczyń w restauracji, jeżeli wiemy, iż taki rodzaj choroby panuje w naszym otoczeniu.

Zatem jak już wcześniej wspomniano, grypą żołądkową jest bardzo łatwo się zarazić. Jednak w jaki sposób powinniśmy postępować, jeżeli już dojdzie do zarażenia?

Dieta przy grypie jelitowej

Przede wszystkim musimy mieć świadomość, iż najważniejsza jest odpowiednia dieta. Jest to tak zwany klucz do sukcesu, ponieważ nieodpowiednia dieta przy grypie żołądkowej może tylko i wyłącznie nasilać nasze dolegliwości. W początkowej fazie choroby jedzenie przy grypie żołądkowej powinno być lekkostrawne. Nie możemy zbyt narażać naszego żołądka na trawienie dużych ilości pokarmów, a przede wszystkim ciężkostrawnych. Jednak często zdarza się, że w pierwszym dniu choroby, jeżeli ma ona bardzo silny przebieg, chory nie jest w stanie nic zjeść. W miarę swoich możliwości powinniśmy pamiętać o systematycznym przyjmowaniu płynów, aby się nie odwodnić.

W drugim dniu choroby często chorzy czują się lepiej, jednak należy pamiętać, iż powinniśmy pilnować swojej diety. Bardzo wielu lekarzy w drugim dniu choroby przy grypie żołądkowej zaleca spożywanie różnego rodzaju kleików. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, ponieważ podczas grypy żołądkowej błona śluzowa naszego przewodu pokarmowego jest naruszona.

Trzeci dzień choroby to czas, gdy do swojej diety możemy powoli zacząć wprowadzać różnego rodzaju gotowane dania. Nie należy od razu jeść rzeczy ciężkostrawnych, a przede wszystkim smażonych. Doskonałym rozwiązaniem na tym etapie choroby będą łagodne zupy, takie jak kremy z warzyw oraz gotowanego mięsa.

Bardzo wielu pacjentów, którzy cierpią na grypę jelitową, nie ma pojęcia, w jaki sposób skutecznie się wyleczyć. Często wiele osób zapomina o odpowiedniej diecie, z tego powodu bardzo długo próbuje pozbyć się choroby. Istnieje także grupa osób, które gdy tylko poczują się lepiej, powracają do tradycyjnego jedzenia.

Współpraca: blog http://grypazoladkowa.net.pl/

Dieta przy grypie jelitowej
5 (100%) 1 głos(ów)

2 Responses to Dieta przy grypie jelitowej

  1. Marta napisał(a):

    Dieta przy grypie jelitowej jest tak drakońska, że nic dziwnego, że człowiek chudnie nawet jak już nie ma wymiotów i rozwolnienia. Ciekawe, że lekarze sami podjadają, a innym zalecają kleiki i inne badziewie.

  2. policja napisał(a):

    Każdy podjada i nie ma w tym kompletnie nic dziwnego. Najważniejsze jest jednak to, żeby podstawę diety podczas grypy żołądkowej stanowiły zdrowe i wartościowe dla organizmu produkty. Ważne są proporcje, a nie to, że lekarz czasami zje chipsy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *