Refluks – choroba refluksowa

Refluks to dość powszechnie występujące schorzenie, które polega na niewłaściwym cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Choroba refluksowa może być związana z wieloma czynnikami. Na jej występowanie mogą mieć wpływ między innymi nagłe zmiany pozycji, spożywanie ostrych przypraw, niskie napięcie mięśnia dolnego zwieracza przełyku czy otyłość. Aby zdiagnozować to schorzenie najczęściej zleca się wykonanie RTG z kontrastem, endoskopię górnego odcinka przewodu pokarmowego, a także pH-metrię.

Do głównych objawów choroby refluksowej dotyczą przede wszystkim dolegliwości przełykowe, takie jak: zgaga i uczucie bólu za mostkiem. Dorośli mogą też skarżyć się na symptomy związane z uszkodzeniem narządu (zapalenie przełyku) oraz wskazywać na objawy pozaprzełykowe: kaszel, chrypka, astma. Dzieci natomiast chorobę refluksową najczęściej definiują jako zgagę (więcej o zgadze: gastryczne.pl/zgaga/), kwaśne odbijanie i nadkwasotę. Niekiedy też mogą skarżyć się na ból w nadbrzuszu. Takie objawy mogą nasilać się po wysiłku fizycznym, a ponadto mogą być spowodowane niektórymi pokarmami: czekoladą, tłustymi i smażonymi posiłkami, kawą oraz napojami alkoholowymi.

U noworodków w pierwszych miesiącach życia na ogół nie funkcjonuje jeszcze prawidłowy mechanizm zapobiegający cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Jest to związane w głównej mierze z nieco inną budową połączenia przełykowo-żołądkowego. Noworodki mają też niedojrzały żołądek, dlatego też często dokucza im tak zwane ulewanie. Choroba refluksowa u dzieci w pierwszych miesiącach życia występuje dość często, ale zazwyczaj schorzenie to mija z wiekiem. Jeśli nie powoduje zaburzeń w rozwoju malca, wówczas leczenie refluksu nie jest konieczne.

U starszych dzieci (powyżej drugiego roku życia) oraz dorosłych w przypadku choroby refluksowej można stosować leczenie zachowawcze bądź chirurgiczne. Refluks leczy się przede wszystkim preparatami, które zmniejszają kwaśność soku żołądkowego. W przypadku tego schorzenia zaleca się też zmianę stylu życia i stosowanie odpowiedniej diety. Osoby, u których zdiagnozowana została choroba refluksowa powinny unikać tłustych wędlin, smażonych potraw, mocnej kawy i herbaty, tłustego nabiału oraz napojów alkoholowych i gazowanych (zwiększają one produkcję kwasu solnego). Zaleca się też rezygnację z ostrych przypraw, owoców cytrusowych oraz dań z octem.

Refluks – choroba refluksowa
5 (100%) 1 głos(ów)

One Response to Refluks – choroba refluksowa

  1. Waldi napisał(a):

    Cześć, Na wstępie chciałbym podziękować za trud włożony w napisanie artykułu. Pomógł mi niezmiernie i pewne sprawy stały się dla mnie jasne. Szczególnie te zawarte w tym artykule. Na pewno umieszczę link na swoim Facebooku, aby moi znajomi się nim zaciekawili. A mam sporo znajomych, którzy interesują się komputerami i wszystkim co z nimi jest związane. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *